Glutenvrije chocoladetaart

IMG_9688
Vandaag deel ik met jullie een heerlijk recept namelijk een chocolade taart maar dan is het een lactose – glutenvrij recept!

Benodigdheden:

  • 150 milliliter olijfolie
  • 60 gram cacaopoeder
  • 125 milliliter kokend water
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel of 150 gram amandelmeel (glutenvrij!)
  • ½ theelepel baksoda
  • Een mespunt zout
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren (L)

    Overig

  • Bakvorm van 22 of 24 cm
  • Rood fruit, slagroom/ijs voor de garnering en eventueel wat poedersuiker
  • Eventueel pure chocoladedruppels/chocoladereep in kleine stukjes, wanneer je enkel glutenvrij bakt

IMG_2314
Het is moeilijk om lekkere dingen te maken en te vinden voor mensen met een gluten,lactose of tarwe allergie. Veel mensen onderschatten dit, Deze chocoladetaart is op basis van een recept van bakkoningin Nigella Lawson. Op de foto bij dit recept zie je een versie met zelfrijzend bakmeel, dat is meer een chocoladecake. Wanneer je hem glutenvrij wil maken, vervang je het zelfrijzend bakmeel voor 150 gram amandelmeel, daarmee krijgt de taart ook een puddingerigere (is dat een woord?) structuur. Hoe dan ook, erg lekker met slagroom en vers rood fruit!

  1. Verwarm je oven voor op 170 graden. Vet je bakvorm in met een beetje olijfolie en beleg de bodem met bakpapier.
  2. Neem een kom en zeef het cacaopoeder hier boven. Kook het water en mix het met de garde door de cacao. Voeg ook het vanille aroma toe en mix tot er een glad mengsel ontstaat.
  3. Neem een andere kom en zeef hier het meel boven. Mix het meel met de baksoda en het zout. Voeg hier de suiker, olijfolie en eieren aan toe en mix het een aantal minuten op een hoge stand tot er een luchtig mengsel ontstaat.
  4. Zet de mixer nu op een lagere stand en voeg in delen het cacaomengsel er aan toe. Wanneer dit goed is gemengd voeg je (al mixende) in kleine hoeveelheden het meel eraan toe.
  5. Wanneer je enkel glutenvrij bakt zijn pure kleine stukjes chocolade een lekkere toevoeging, schep deze door het beslag heen vlak voor je het in de bakvorm giet.
  6. Giet het mengsel nu in de bakvorm en bak de taart in 45 minuten gaar. Wanneer je de taart met amandelmeel maakt, zal de cake tester er niet helemaal schoon uitkomen.
  7. Laat de taart een half uurtje afkoelen en serveer met slagroom of ijs, rood fruit of eventueel poedersuiker.

In grote supermarkten hebben ze vaak lactosevrije slagroom van Alpro soya cuisine.

IMG_9667

bron: Nigella Lawson

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: